lördag, september 06, 2008

Val av hus och leverantör

När vi så äntligen hade fått vår drömtomt kom vi till det inte helt enkla valet att välja ett hus att bygga på tomten. Vi hade två begränsningar när det gällde val av hus: vår ekonomi och det faktum att vi endast fick bygga ett enplanshus på denna tomt.

Jag hade beställt hem huskataloger och drömt mig bort i flera år så jag trodde att jag hade en ganska bra bild av vad jag ville ha men det hjälpte inte mycket när vi väl stod där och faktiskt skulle bestämma vilket hus vi ska bo i de närmaste åren!

Vi började med att skriva upp några viktiga saker vi ville ha i vårt hus såsom: platta på mark, golvvärme (redan där föll några husleverantörer bort), tre/fyra sovrum, bastu, allrum till barnen var några av våra önskemål. Vi var även ut och tittade på hur solen vandrade under dagen på tomten och kom fram till att vi ville ha större delen av vår trädgård på baksidan av huset. Detta för att solen går ner på baksidan av huset och för att vi i princip inte har några grannar där. Vi ville även ha kök och vardagsrum mot framsidan av huset för att kunna ta del av utsikten mot vattnet från dessa rum. Detta skulle visa sig bli den största utmaningen då få hus har kök och vardagsrum åt samma håll.

Vi gick igenom ett antal kataloger från olika husleverantörer och var i kontakt med några. En del husleverantörer föll bort de de var svåra att få tag i och inte hörde av sig. Ska du bygga ett hus så är det viktigt att ha en bra kontakt med din husleverantör då du kommer ha många saker att diskutera med denna under resans gång!

Några husleverantörer vi fastnade för var Vårgårdahus och Trivselhus som båda hade fina hus och ett bra bemötande. Till slut gjorde vi så att vi utgick ifrån en befintlig ritning som vi tyckte om, ritade om den lite för att få de funktioner vi ville ha och frågade vem som kunde bygga detta hus och till vilket pris. Där föll Vårgårdahus bort de de inte kunde bygga det vi ville ha och Trivselhus för att det blev för dyrt för oss.

Trivselhus hade varit en favorit då de har vackra hus, möjlighet till att bygga i princip vad du vill och fin inredning till huset. Trivselhus representant som varit så trevlig och tillmötesgående hela tiden visade dock sina rätta sidor när vi tackade nej till dem. Vi sa som det var att det tyvärr blev för dyrt för oss med dem och hon höll med om att de är exklusiva, en fras hon använt många gånger under våra samtal. Hon började sen efter lite lätt övertalning att prata om hur fin tomt vi har och att det är viktigt med rätt hus på rätt tomt, det har hon ju i och för sig en poäng i. Hon myntade sen ett uttryck som kommer att bli en klassiker här hemma:

- Man köper ju inte en tomt på Lidingö och bygger ett Älvsbyhus! Här är det fritt fram för tolkningar, vi har gjort vår. Jag väljer att tolka det som att hon tycker vi har en fin och exklusiv tomt som är värd att bygga ett fint och exklusivt hus på :-)

Till slut föll vårt val av husleverantör på Vallsjöhus och här kommer några anledningar till det:
  • De kunde bygga det hus vi ville ha.
  • De kontaktade oss snabbt och var snabba med att ge oss en kalkyl på huset.
  • Representanten för vårt område kom hem till oss samma vecka vi kontaktade dem för ett personligt möte. Skönt med hembesök då vi precis fått vår dotter.
  • Vi ansåg oss ha råd med deras kalkyl.
  • Vi fick möjlighet att besöka ett Vallsjöhus som håller på att byggas och kunde konstatera att det kändes gediget.
  • Deras hus byggs med både gips och spånskiva i samtliga väggar = lätta att sätta upp saker på väggarna plus att de blir mer ljuddämpande.
  • Hjälp med de entreprenörer vi ville ha hjälp med och det vi vill fixa själva fixar vi själva, väldigt flexibla således.

Så gick det i stora drag till när vi valde hus och leverantör, ritningar på huset kommer så småningom.

1 kommentar:

MY WHITE COTTAGE sa...

Tack för titten hos mig! Vad spännande med att bygga hus. Förstår att valet av leverantör inte kan ha varit lätt! Er tomt ser jättefin ut!

Ha en skön helg!
Kram Jenny